top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Stil för en ny tid: 1800-talets smycken

Uppdaterat: 10 okt. 2022


halsband från 1800-talet

"Rena 1800-talet" säger vi ibland om det som vi tycker är riktigt gammaldags och bakåtsträvande. Men faktum är att det mesta som vi utvecklade under 1900-talet och ända in i vår tid faktiskt hade sin start redan på 1800-talet. Den industriella revolutionen slog igenom med full kraft. Människor flyttade in till städerna och började lönearbeta. Tekniska uppfinningar men också nya tankar och idéer om samhället och människan såg dagens ljus. Alla förändringar i människors vardag gjorde det intressant, ja kanske nödvändigt, att blicka tillbaka. I design och arkitektur hämtade man därför sin inspiration i gångna tider mer än i den nya tid man nu befann sig i. Detta gällde förstås inte minst tidens smycken. Under det tidiga 1800-talet var den största förebilden det antika Egypten,Grekland och Rom. Och man hade nyligen upptäckt lämningarna från det forntida egypten. Caméer blev populära ett par århundraden före kristus. Camésmycken var därför väldigt omtyckta under 1800-talets första decennier. Men modet med caméer har stått sig sedan dess. Även om det har kommit och gått i perioder. Halsbandet vi ser på bilden är från 1846 och har en camé. De snirkliga detaljerna däremot hämtade man lite närmare i tiden. Från 1830-40-talet går trenden över från empirstilen som varit inspirerad av antiken, till vad som kallas biedermeier. Nu hade man tröttnat på det lite stramare och sparsmakade som varit modernt i under århundradets första decennier. Istället blev nyrokokon populär, med krinoliner och snirkliga detaljer. Det är detta vi ser i halsbandets alla krusiduller. På lördag skriver jag mer om trendiga smycken på 1800-talet! Missa inte det.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page