top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Grönt är skönt! Smaragd

Uppdaterat: 11 okt. 2022

I väntans tider... Ja, så kan man väl beskriva denna årstid när man väntar på att grönskan ska börja spira igen! Därför tänker jag ägna dagens inlägg åt smaragden. Smaragden hör till de hårda ädelstenarna och började så smått användas i smycken under järnåldern, några hundra år före Kristus.

Senare blev den mycket populär i det antika rom. Och romarna bar därför gärna smaragdsmycken. Men vad är då egentligen en smaragd och hur kan man känna igen den? En smaragd är egentligen en beryll som får sin färg av krom eller vanadin. Till beryllerna hör också akvamarinen, som är blå till färgen. Inte helt överraskande är smaragden just smaragdgrön till färgen. Kombinationen av färgen och den mussliga ytan gör den ganska lätt att känna igen. Stenar av lägre kvalitet är relativt vanliga i enklare smycken, och då är den ofta är infattad i guld. Stenen är betydligt mer ovanlig i silversmycken. Så hänget på bilden, med en rejält stor smaragd infattad i silver är inget man ser ofta. Det här smycket är från 1920-talet och är redan sålt till en köpare i USA. Klara smaragder, av mycket hög kvalitet är förstås svårare för amatören att känna igen. Tror man att man har smaragd i sitt smycke, men är osäker, tycker jag att man kan fråga på ett auktionshus. Där är de oftast mer villiga att svara än på pantbanken där de i regel endast värderar diamanter.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page