top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Grönt är skönt! Aventurin

Uppdaterat: 11 okt. 2022


halsband av aventurin
aventuriner

Hej! I dag tänker jag fortsätta min serie om gröna stenar och hur man kan skilja dem åt. Det är ett tag sedan jag skrev om gröna stenar senast, men nu är det åter dags för det! Vid denna årstid, när man som mest längtar efter vårens grönska kan man alltid trösta sig lite med alla ljuvliga gröna smycken som finns. Just grönt verkar vara en väldigt vanlig färg på olika stenar som ofta förekommer i smycken. Det är långt ifrån alltid så lätt att veta vad som är vad och att skilja olika stenar åt. Därför tänkte jag fortsätta min genomgång av några olika gröna stenar och hur man kan känna igen dem. Tidigare har jag skrivit om krysoprasen. I dag fortsätter jag med aventurin. Stenens mildgröna färg gör att den är mycket populär. Aventurin är därför en vanligt förekommande sten i smycken. Aventurin är en halvklar ogenomskinlig kvarts som får sin gröna färg av kromglimmer. Den kännetecknas av milda, mellangröna toner och prickar i mörkare grön färg som fördelar sig ganska tätt över stenen. Prickarna är också ganska välavgränsade. Ett annat tecken man kan titta efter är också om man kan upptäcka små metalliska prickar i ytan, vilka utgörs av små bitar glimmer. De syns extra bra i motljus. Men det är inte alltid som man kan se dem. De här prickarna är i alla fall det bästa sättet att känna igen en aventurin och gör att stenen är ganska lätt att känna igen. Så gå nu och ta er en titt i smyckeskrinet och se om ni hittar en aventurin!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page