top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

1950-tal, del 2 När drömmar ska bli verklighet...

Uppdaterat: 10 okt. 2022


I förra inlägget berättade jag om tiden före och under andra världskriget. Det var tuffa tider och därför blev modet så elegant och feminint efteråt, när allt var över. När modehuset Dior presenterade sin nya klädkollektion "the new look" 1947 väckte de stor uppmärksamhet. Stilen innebar ett kraftigt avbrott mot den sparsmakade och bekväma stil som Chanel lanserat på 1920-talet och som dominerat modebilden sedan dess. "The new look" känneteckandes istället av ett tätsittande liv och en utstående kjol med mycket vidd. Glamour var förstås vad många kvinnor hade drömt om när de iklädda overaller och uniformer hade tjänat krigsmakten. Men det var först på 1950-talet som de flesta hade möjlighet att anamma det här nya modet. Tidens smycken följer den här trenden och matchar så klart kläderna. Stora broscher med glittrande stenar var populärt. Aurora borealis-glaset uppfanns 1953, vars stenar gnistrar i regnbågens färger. Smycken av denna typ kan vi se på bilden längst upp. För den lyxhungande 50-talskvinnan räckte det inte

med enkla pärlhalsband. Flerradiga halsband med dekorativa lås blev därför högsta mode. För den vanliga kvinnan dög det gott med pärlor av plast i någon glad färg. Celluloid användes fortfarande som material i smycken och ses i de två halsbanden längst till vänster.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page