• Stina, *Rätt Antikt*

Minnen från bronsåldern, del 2


kraghalsband av egyptisk typ

Vad tror ni? Vad hade de kungliga faraonerna i det forntida Egypten egentligen tyckt om vår tids smycken?

Det är givetvis omöjligt att veta säkert, men man kan ge sig på en så kallad kvalificerad gissning. Ta dig en titt på halsbandet från 1990-talet här på bilden.

Man kan börja med att

konstatera att den här typen av halsband har varit i omlopp i ungefär 4500 år. Modellen uppfanns av egyptierna och den dök upp ungefär 2500 före Kristus. Faraonerna bar gärna sådana här halsband runt sina kungliga halsar. Så modellen hade de definitivt uppskattat. Halsbandet på bilden är således ett sentida svar på den egyptiska uppfinningen. Inte desto mindre är det otroligt läckert. Så, vad tror ni då att faraonerna hade ansett om pärlorna av plast? Hade de rynkat på sina kungliga näsor tror ni? också här kan man ge sig på en kvalificerad gissning.

detalj av kraghalsband av egyptisk typ

De forntida egyptierna var mycket uppfinningsrika när det gällde material och designidéer. Man tillverkade gärna och många simulanter av olika material. Simulanter är pärlor som är gjorda av material som ska likna äkta stenar. Egyptierna brydde sig inte så mycket om de inre, kvalitativa skillnaderna som ligger i olika material. Där skiljer de sig i mångt och mycket från vår egen tid. Och man blandade ofta sina konstgjorda material med äkta stenar och ädla metaller. De använde obekymrat allt vackert de hade tillgång till. Många gånger ansåg egyptierna att effekten av ett material faktiskt var lika eftertraktat som den äkta varan. Hade det funnits möjlighet att tillverka pärlor av plast på den här tiden tror jag att man gladeligen hade gjort det. Och att farao gärna hade använt dem. Vill du veta mer om smyckena i det forntida Egypten?

Då rekommenderar jag min föreläsning Smyckenas historia del 2. Länken dit hittar du i menyn längst upp. Det är några sidor att klicka sig igenom, så du får ha lite tålamod. Välkommen!

#bronsålder

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla