• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Minnen från bronsåldern


smycken med inspiration från bronsåldern

För de flesta av oss känns ju bronsåldern som en väldigt avlägsen tid. Perioden inträdde för ungefär 5500 år sedan, i Egypten och Mesopotamien. Övergången mellan yngre stenålder och bronsåldern var definitivt en utveckling, en process. Det rörde sig således aldrig om någon eller några revolutionerande steg, där man plötsligt uppfann bronset och sedan befann sig i bronsåldern. Istället utvecklades samhället långsamt under hundratals år innan den typiska bronsålderskulturen hunnit utvecklas till fullo. Så man ska akta sig för att dra några paralleller mellan bronsåldern och exempelvis den moderna industriella revolutionen. Den senare omdanade samhället totalt på några få decennier. En annan teknisk revolution många av oss sett med egna ögon är ju utvecklingen av det digitala samhället, som också gick på några få decennier. Det gick snabbt, om än inte lika omskakande för samhällets grundvalar som den industriella revolutionen var.

clips med anor från bronsåldern

Mer än en gång har man ju hört att det forntida Mesopotamien och Egypten var vår kulturs vagga. Men vad menar man egentligen med det? Om man ser till smycken kan man se att många delar av det som vi ser komma till uttryck i våra dagars smycken också fanns med redan under bronsåldern. Vice versa kan man också se bronsåldern komma till uttryck i smycken från vår egen tid. På bilden har jag några exempel på det. Det stora fyrkantiga metallhänget har hämtat sin förebild från bronsålderns Egypten. Spiralformen i det mittersta halsbandet är också hämtat från bronsåldern. Likaså kombinationen av de blå pärlorna och den guldfärgade metallen. Liknande korgformade örhängen som clipsen på bilden bars, om än på ett annat sätt, redan för flera tusen år sedan. Halsbanden på bilden är i privat ägo. Clipsen kommer dock ut i butiken så småningom. För den som vill lära sig mer om forntidens smycken rekommenderar jag mina onlineföreläsningar. Du hittar länken dit i menyn överst på sidan. Du får dock klicka dig fram genom några sidor innan du får tillgång till föreläsningen du valt. Du betalar säkert och tryggt med paypal utan att behöva vara registrerad medlem på paypal.

#bronsålder

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla