top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Smycken för stjärnorna...

Uppdaterat: 10 okt. 2022


Smycken för stjärnorna, det låter väl fascinerande! Men det är inte de jordiska stjärnorna inom film och scenkonst jag tänker på, utan på helt andra stjärnor. När man intresserar sig för vintagesmycken så stöter man då och då på begreppet sputnik. Det här epitetet brukar ges till smycken i en viss stil från tiden 1950-60-tal. Och det är så klart hämtat från rymdfarkosten sputnik som ryssarna skickade upp i rymden på 1950-talet. 1950-60-talet var rymdkapplöpningens tid, då de två konkurrerande stormakterna USA och Sovjetunionen tävlade om dominansen i rymden. USA och Sovjet var också de dominerande militära motparterna i det kalla kriget som bröt ut efter det andra världskriget. Detta var en sak som påverkade hela samhällsklimatet. Många smyckedesigners hämtade därför helt enkelt sin inspiration från rymden och rymdfarkosterna när de skapade. På bilden längst upp ser vi en brosch och ett par halsband i den här stilen. Broschen kan både liknas vid en sol / stjärna och en satellit med antenner runt om...

halsband i sputnikstil

Samma tanke ligger bakom halsbanden med utskjutande pärlrader. Glittrande aurora borealispärlor i glas var stort och olika moderna plaster hade också slagit igenom. Allt detta bidrog så klart till nya fantasifulla kreationer. Och vem vill inte bära ett läckert halsband med satelliter runt halsen? När man sätter på sig den här typen av halsband känner man riktigt 50-60-talskrinolinen vippa rund benen...Och i fantasin förflyttas man lätt till tanken av en elegant dam, med uppsatt hår och likaledes fantasifulla örhängen som svassar omkring i sin utstående kjol och pumps med spetsiga tår.

sputnikring från Hans Stern

En som var tongivande för den här stilen var affärsmannen Hans Stern. Han var ursprungligen från Tyskland men flydde till Brasilien, för att undkomma både judeförföljelserna och kriget som precis brutit ut. När han kommit dit så utvecklade han så småningom Hans Stern jewellery. Brasilien ville helt enkelt ha bättre avsättning för alla sina olika ädelstenar. Och som en boren entreprenör kunde Hans Stern hjälpa till med det. Firman finns kvar än idag och står för så kallad high end, det vill säga kvalitetsprodukter till ett högre pris. Hans Stern jewellery är också den firma som ligger bakom de berömda sputnikringarna med olikfärgade naturliga ädelstenar. De är från tiden 1950-60-tal och är själva sinnebilden för sputniksmyckena. På den nedre bilden ser vi en sådan ring. ( i privat ägo)

Hur som helst så vet vi hur det gick. USA vann rymdkapplöpningen året 1969 och man promenerade omkring på månen en liten stund. Sovjetunionen som var en kommunistdiktatur med strikt planekonomi kunde inte längre hänga med i tävlingen om rymden. Även USA drabbades av olika motgångar i form av dödsbringande olyckor. Nya trender, som flower power och boho chic i hippieerans tecken slog också igenom. Detta blev såklart dödsstöten för den gamla glamourstilen, den större trend, som ju sputniksmyckena faktiskt tillhör. För er som är lite sugna på sputnik har jag inte så mycket att sälja just nu. Halsbandet med genomskinlig slipad kristall finns dock till salu i butiken.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page