• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Vårkänslor...


örhängen från olika decennier

Med ett strålande väder och högre temperaturer är det väl inte så konstigt att man känner vår i luften redan i februari! Även om det alltid är inspirerande att arbeta med äldre smycken så blir man ändå extra taggad när solen skiner. Saken blir inte sämre av att jag precis fått in en laddning härliga smycken från några olika decennier. Här på bilden ser ni en riktig vårbukett av färgstarka örhängen! Innan ni rusar vidare in till butiken vill jag dock tala om att det dröjer innan dessa kommer ut i handeln. Jag fick in dem igår och de måste ses över först. När man handlar med äldre smycken så måste man såklart titta över dem så att de fungerar, är hela och inte minst behöver de ofta rengöras. Det senare kan faktiskt vara ganska pilligt. För det kan vara så att man absolut bör undvika att sätta smycket under kranen... En annan sak som kan ta en viss tid är att datera dem. Många gånger kan det vara svårt att skilja smycken från olika decennier ifrån varandra. Tvärtom kan man bli ganska förvånad. Som ett par av örhängena, ett par clips, som jag absolut först tog för givet att de var från 1980-90-talet. Men jag reagerade på några saker och det visade sig att de är av celluloid, ett material som inte använts i smycken på många decennier. Jag hade heller aldrig sett marmorerad celluloid förrän nu, så det var lite extra kul faktiskt. En stor fördel med celluloid i sådana här clips är faktiskt att denna plast är så otroligt lätt. De stora pärlorna är också ihåliga så de väger i princip ingenting... Ni kan se dem nere i högra hörnet på bilden. Som sagt, de kommer inte ut i butiken ännu på ett tag så detta var bara en förhandstitt.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla