top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Smycken förr, så började det!

Uppdaterat: 8 okt. 2022


homo habilis hane

När blev vi människor egentligen människor? Och vad i hela fridens namn har detta med smycken att göra?? Bara lugn! I en serie blogginlägg kommer jag redogöra för detta.

Eftersom vi alla härstammar från aporna, när på vägen blev vi då människor?

Arkeologer, paleontologer och antropologer försöker alla att svara på det. Och det finns egentligen inget säkert svar på den frågan. Klart är dock att vi tog ett stort steg på vägen för ungefär 2,5 miljoner år sedan.

homo habilis hona

Då började nämligen homo habilis, (den händiga människan), som vi ser här på bilderna, att tillverka bättre anpassade redskap än man gjort tidigare. De fick då bättre möjligheter att komma åt föda. Detta gjorde henne inte till människa men gav henne tillgång till fler och bättre näringsämnen. Genom detta fick hon ett försprång framför andra djur. I övrigt verkade hon inte ha haft några större försprång. Homo habilis var exempelvis stapelföda åt stora rovdjur. Så hon var i hög grad ett djur bland andra djur. Smycken då? Nej. Det finns inte några tecken alls på att homo habilis brydde sig om några smycken. Och vad betyder då det? I nästa inlägg jag mer. Missa inte det! (Foton CCA-BY-SA)


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page