• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Bara vanligt glas... hur vet man?


antik brosch från Österrike Ungern

I dag postar jag i bloggen på en lördag och tänker härmed som regel använda mig av onsdagar och lördagar som bloggdagar. Och i dag tänker jag återkomma till detta med hur man kan lära sig känna igen olika stenar. Gröna smyckestenar kommer i många varianter... Och jag har tidigare skrivit om hur man känner igen några av dem. Fast ibland är det ju bara vanligt glas också. Så hur vet man egentligen det? Broschen här intill är ett bra exempel på när man faktiskt känner att man vill veta... Den ser väldigt ålderdomlig ut. Anledningen till att den ser så gammal ut är att man tillverkat denna typ av brosch för att efterlikna renässansbroscher. Nyrenässans var också högsta mode under sent 1800-tal till tidigt 1900-tal, den tid då den tillverkades. Dylika broscher kommer från dåvarande Österrike-Ungern och det jobbiga är att de förekommer både med äkta smaragder och enkelt flussglas. Uteslutningsmetoden hjälper alltså inte här. Just i det här fallet råder också en liten tvekan om det är guld eller silver. Tänk om det skulle vara värdefulla smaragder! Det vill man ju inte missa. Så vad gör man då? Har man någon övning på att studera glas och stenar så vet man att en natursten som regel har olika skiftningar i sig, Den är skapad av naturen och naturen är som ni vet nyckfull.

flussglas och smaragd

Även naturliga stenar kan förstås också vara jämna och klara men då är de oftast dyrbara. Min slutsats var därför att det måste röra sig om grön paste, d v s flussglas. Hur som helst, eftersom stenarna var folierade på baksidan var det ändå lite tveksamt, i synnerhet som jag kunde skymta en mystisk orenhet i en av stenarna. Sinsemellan var de ju också ganska olika. Nå, vad gör man? Ett bra tips är att plocka fram smycken där man definitivt vet vad det är. Sagt och gjort, jag plockade fram ett allmogesmycke där det är känt att stenarna är av flussglas och ett annat smycke där jag vet att stenen är smaragd. Att göra en sådan jämförelse kan hjälpa en att bestämma vad det är för något. Man ska dock alltid ta sina slutsatser med en nypa salt! Är man det minsta tveksam rekommenderar jag att man tar med smyckena till närmaste auktionshus och låter en värderare ta sig en titt på dem. Pantbanken är ett mindre bra tips eftersom de oftast endast vill värdera diamanter. Det är åtminstone min erfarenhet.

#stenar #glas

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla