• Stina, *Rätt Antikt*

Grönt är skönt! Krysokoll


God söndag på er! I dag tänker jag fortsätta att berätta om olika gröna stenar. Krysokollen är en av mina absoluta favoritstenar. Med sin

mineralet krysokoll

förnämliga gröna färg och läckra mönster är det ju inte undra på att man blir förtjust. Kryskokollen är ett kopparsilikat och den är således nära besläktad med malakiten. Ett annat namn för krysokoll är just också kiselmalakit.

Krysokollen finns på många platser i världen, som Arizona, Chile och Israel. Den israeliska eilatstenen som är en ganska känd sten består av krysokoll som vuxit samman med turkoser och malakit.

brosch med krysokoll

På bilden här ser du en brosch med en stor cabouchonslipad krysokoll. Den har redan blivit såld men visar hur vacker krysokollen kan vara. Krysokollens gröna färg kallas för spanskgrön. Kanske inte helt lätt att se framför sig, men malakiten som är en lite mer känd sten ligger inte så långt ifrån krysokollen i färg. Tyvärr har jag ingenting till salu med krysokoller längre, när detta skrivs men om du håller utkik så kanske det dyker upp!

#smycken #stenar #krysokoll

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla