• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

1920-talet, en färgrik historia


halsband från 1920-talet

God söndag på er! Många med mig vill väl gärna se historien i svartvitt. Inte så konstigt, med tanke på att äldre tiders foton alltid saknar färg. Den som förknippar 1920-talet med vita metaller och strikt geometri blir kanske förvånad över hur populärt det faktiskt var med färgrika smycken. Åtminstone i bijouteriesmycken förekommer ofta många färgstarka kulörer tillsammans i ett och samma smycke. Både pasteller och mer signalstarka färger var populära. Ljungrosa, turkos, grönt, blått, rött och gult i olika nyanser var trendigt. Orientalismen, det vill säga vurmandet för det asiatiska frodades. Orientalismen var ett sätt för de unga att frigöra sig från den äldre generationens viktorianska värderingar. Orientalismen syns förstås även i smyckedesignen. När det kommer till smyckedesign är det framförallt i bijouterismycken man vågar pröva nya idéer och kan ta ut svängarna ordentligt. Detta för att produktion och material är så mycket billigare och de ekonomiska riskerna blir mindre. Så även på 1920-talet. Halsbandet på bilden längst upp är ett gott exempel, både på färgrikedom och orientaliska influenser. Pärlfransen längst ner fångar också upp en annan av 20-talets stora trender, som jag skrev om i förra delen i den här serien. Gå gärna tillbaka och läs det om du är nyfiken! Halsbandet på bilden är ute i butiken så vill du se fler bilder av det kan du gå in där och ta dig en titt.

#1920tal #artdeco #smycken #antika #20tal #historia #blogg #pekingglas

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla