• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Swarovski, en kristallklar historia


örhängen svarowski

När det handlar om kärleken till stenar och blänkande metaller är det ingen större skillnad mellan oss och forna tiders människor. Det som skiljer oss åt är bara teknikerna och möjligheterna att skapa detta bling åt oss. Att efterlikna diamanter var förstås högt eftertraktat även längre tillbaka. Flussglas, strass och paste, kärt barn har många namn. 1700-talets aristokrater lät till och med tillverka kopior av sina dyrbara smycken, där de äkta stenarna var utbyta mot stenar av glas. Detta för att undvika att bli rånade på den äkta varan, när de var ute och reste. Förmågan att skapa trovärdiga simulanter utvecklades således tidigt. Under 1800-talet och under 1900-talet lyckades man också åstadkomma underverk i form av syntetiska ädelstenar och odlade pärlor. Syntetiska ädelstenar ska inte förväxlas med simulanter. Simulanter är stenar som är tillverkade för att efterlikna en viss sten, men har i övrigt inget annat gemensamt med stenen de ska likna. Stenens beståndsdelar, den kemiska uppbyggnaden är alltså något helt annat. Simulanter kan därför vara tillverkade av precis vad som helst, utom av just det material de är gjorda för att efterlikna. Syntetiska ädelstenar däremot har samma kemiska egenskaper som de äkta naturstenar de hämtat sina namn från. En syntetisk spinell eller safir är alltså uppbyggda av samma molekyler som naturstenarna. De är däremot uppbyggda i ett laboratorium där man efterliknat de förhållanden som naturstenar bildas under. Detta medför att de oftast är mycket klara och rena, d v s utan de rutiler och ojämnheter som förekommer i naturliga stenar. När naturliga stenar är så rena som syntetiska ädelstenar är så brukar de oftast vara mycket dyrbara. I vår längtan efter bling-bling har vi människor alltså till sist överträffat naturen.

halsband svarowski

Nyligen har jag fått in en samling smycken av swarovskikristaller. Swarovski är som ni vet världsberömda för sin gnistrande kristall. Och dessa smycken gör en inte besviken på den fronten. Men vad är då swarovskikristaller egentligen? Jo, en sorts kristallglas som tillverkats för att efterlikna diamant. Och de är verkligen mycket glittrande. I synnerhet i kvällsljus. Swarovskikristallerna innehåller hela 32% bly och 4% titan för att göra stenarna exceptionellt gnistrande. Namnet swarovski kommer egentligen ursprungligen från den man som uppfann den automatiska maskinslipningen av stenar, Daniel Swarovski. Denna maskin uppfanns redan år 1892 o och kristallfabriken Swarovski startade sedan 1895. Smyckena i butiken är dock av betydligt senare datum, från 2000-talet. Stenarna är alldeles kristallklara och infattade i metall med en tjock rhodiumbeläggning. Rhodium ger en mycket ljust silvervit och högblank metall. Om du svag för den här typen av lyx rekommenderar jag ett besök i butiken!


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla