• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Grönt är skönt!


Som ni vet är ju grönt en av julens stora färger. Växter som järnek och mistel är självklara växter i den gamla jultraditionen. Dessa växter ansågs nämligen magiska då de var gröna året om, även under vintertid. Julen handlade nämligen ursprungligen om detta, att besvärja naturens krafter så att sol och grönska skulle komma åter. Och visst är det väl så, att när julen passerat och den grå vardagen i Januari sätter in, ja då längtar man mer än någonsin efter GRÖNSKA. Kanske är det vårt behov av grönska som gör att just grönt är en vanlig färg på många populära smyckestenar! Redan under romarrikets dagar, för tvåtusen år sedan, var smaragder ofantligt populära. Även andra gröna stenar användes gärna. Såklart är det inte bara naturstenar som använts för att tillfredsställa vårt begär efter grönt. Egyptier och mesopotamier var mycket tidigt ute med att tillverka olika simulanter.

halsband 1920-tal

Glaserad keramik och glas har försett mänskligheten med gröna stenar under mycket lång tid. Under tidigt 1900-tal var det populärt med konstglas i smycken. Mer avancerade glastekniker användes ofta. På fotot längst upp ser vi spräckliga pärlor i så kallat pekingglas från 1920-tal till tidigt 30-tal. Tekniken utvecklades i Kina, därav namnet. Detta glas framställdes för att efterlikna jade som var en otroligt populär sten i Kina. Samma teknik användes för att få glaset att efterlikna äkta turkos, en annan sten som varit populär under mycket lång tid. Här intill ser vi ett turkosfärgat pekingglas i ett smycke från 1920-talet. Båda smyckena är till salu så kolla i butiken!

#smycken #stenar #pekingglas

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla