• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

...det glada 20-talet


I veckans silverlott finns några smycken från 1920-talet, så idag tänker jag skriva lite om den tidens trender. 1920-talet är det första decennium då man på allvar började bryta med den tidigare, viktorianska livsstilen. Efter första världskriget var de unga ordentligt trötta på vad det etablerade samhället dragit in dem i och den nya tiden bröt därför in med dunder och brak. Det sammanfattande ordet för 1920-talet är rörelse, decenniet då kvinnor började röra sig i det offentliga rummet på ett helt nytt sätt. Tidigare hade mycket i det offentliga nöjeslivet ansetts opassande för kvinnor. Men nu blev det mer okej att följa med männen ut även nattetid. En mer sportig livsstil slog igenom också för kvinnor. Modebilden förändrades totalt. Kvinnorna ville slänga av sig tvingande korsetter och tätsittande kläder. De började sminka sig rent allmänt och klippte av sig håret. Det blev också okej att visa mer av benen. Men allt var inte bara nöjesliv. Ett nytt, mer sportigt kvinnoideal blev på modet. Klädernas större rörlighet låg väl i linje med den nya sportiga livsstilen. Kvinnorna började helt enkelt röra sig mer, både ute i samhället och rent fysiskt. Modebilden handlade därför mycket om just rörelse.

Löst sittande klänningar i böljande tyger, gärna försedda med fransar blev populärt. Inte minst speglades detta också i smyckena. Långa halsband, pärlcollierer och dinglande örhängen accentuerade rörelsen. I min lilla smyckesamling från 20-talet som jag plockat ihop, hittar man just sådana här örhängen. Den som är nyfiken att titta närmare på dem hittar dem i butiken.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla