• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Silversunday...


Mindfullness...ja, att putsa och sköta sitt silver är faktiskt en bra öving i mindfullness. Åtminstone om du frågar mig. Resultatet är också alltid lika glädjande. Nu har jag haft gott om mindfullness... Som syns här på bilden är det en ny härlig silverlott som ska ut i butiken i nästa vecka.

Den som håller på mycket med silver från olika tider och tillverkare märker snart att silver beter sig väldigt olika. En del mörknar snabbt och annat håller sig vitt och ljust länge. En förklaring till det är naturligtvis hur man förvarar och behandlar silvret. Det har stor betydelse. Men att silvret beter sig olika även under ganska likartade förutsättningar beror också på att silver i våra föremål sällan är rent silver. Den som följde med i skolans kemiundervisning vet att silver är ett grundämne. Men silvret i våra smycken är sällan rent utan har blandats upp med en viss del andra metaller. Detta för att det ska hålla bättre. Och det är här man har nyckeln till att silvret beter sig olika. Så länge man kan putsa och sköta sitt silver har det inte så stor betydelse.

På bilden ser vi silversmycken från 300-talet f. kr.Silverglansen har uppskattats av människor under mycket lång tid. Ända sedan den tid då vi människor började intressera oss för metaller har silver varit av intresse. Till en början finns det dock en del som tyder på att både guld och brons var mer intressant, när det gällde att uttrycka status och prakt på olika sätt. Det finns olika förklaringar till det. För oss som lever idag är silversmycken i alla fall högt uppskattade. Men i historiens gryning ansågs de gyllene metallerna som mer gudomliga. Silvret förknippades antagligen mer med pengar som ett betalningsmedel. I det forntida Mesopotamien var exempelvis ordet för pengar det samma som ordet för silver. För den som vill veta mer berättar jag om detta i Smyckenas Historia del 1. Länken dit hittar du längst upp i bloggens förstasida.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla