• Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Art noveau eller art deco?


broscher i art deco och art noveau

Då och då möter man begreppen art deco och art noveau, båda namn på konst- och designinriktningar som var i ropet på 1900-talet. Art noveau är dock tidigare och inföll mellan omkring 1890 och 1910. Broschen längst upp i bilden är i art deco. De två undre broscherna är art noveau. Det är den senare jag tänker koncentrera mig på i dag. Art noveau (ar novå) är det franska ordet för stilinriktningen och används ofta om föremål i den franska stilen. Stilen såg nämligen lite olika ut i olika länder och de har också olika namn. I Storbritannien kallades rörelsen för arts and crafts och i Tyskland för jugend. Eftersom Sverige var starkt påverkat av Tyskland i sina kulturella influenser på den här tiden så kallas stilen oftast för jugend också här. Hur som helst, formspråket präglas av organiska former, d v s inspirationen hämtas från det levande, fritt flödande och fritt växande. Tidens konstnärer och designers hämtade sin inspiration långt bak i medeltid, renässans och i keltiska dekorelement.

brosch i art noveau

Hur ser man då detta speglas i ett smycke som broschen här på den nedre bilden? Slingrande och florala former ser man i keltisk dekor redan under yngre järnålder. Vidare är det ett annat, lite mer dolt kännetecken. Under senromersk tid slog nyplatonismen igenom som idé. Konstnärliga uttryck förändrades. Bildframställningar och dekorer blev plattare och speglade abstrakta värden mer än det naturtrogna. I smycken lade man därför ofta in geometriska, platta dekorer i mönster som kunde tolkas abstrakt, då ofta som kors. Kristendomen började nämligen få genomslag. Om du tar dig en noggrann titt, visst kan blomman i mitten av broschen också tolkas som just ett kors... I nästa inlägg berättar jag mer! Vill du fördjupa dig ännu mer i smyckenas historia och varifrån influenserna i moderna smycken kommer ifrån? Testa då en föreläsning on-line! Du hittar länken i menyn. Tänk på att du behöver godkänna villkoren samt ange en e-postadress och skapa ett konto på min sida innan du slussas vidare till sidan där du betalar. Alltihop kommer upp automatiskt. Betalningen är säker och sker med paypal. Du behöver inte vara registrerad på paypal för att betala. Väl mött!

#jugend #artnoveau #artsandcrafts

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla