top of page
  • Stina Orsenmark, *Rätt Antikt*

Örhängen, en lång historia! 17- och 1800-talet

Uppdaterat: 9 okt. 2022


I dag tänker jag berätta vidare om örhängenas historia. I tidigare inlägg har jag skrivit om barockens och rokokons örhängen. Men nu var nya tider på gång... 1789 bröt nämligen den franska revolutionen ut och detta förändrade örhängsmodet. Ett nytt mode, som skulle leva kvar en bra bit in på 1800-talet . Med revolutionen blev allt prål som påminde om den gamla regimen plötsligt väldigt omodernt och opopulärt, ja, rent av farligt att bära. I Frankrike förbjöds till och med smycken en period. Detta ledde till att örhängena förenklades. Girandollerna blev smalare och försedda med mindre stenar. Vita ädelstenar som diamanter och bergskristall fortsatte dock att vara populära, liksom färgade ädelstenar. Men de blev mindre. På översta bilden ser ni hur de kunde se ut.

Men inte nog med det, örhängen av poissarde-typ slog också igenom under senare delen av 1700-talet. Och även denna typ av örhänge följde sedan med in i det nya århundradet. Hur sådana kunde ta sig ut ser ni på den andra bilden. Poissarde betyder fiskarhustru på franska och det är antagligen fiskekroken man tänker på.


Kanske plockades modellen rent av upp av fiskarhustrurnas hemgjorda smycken? Eller så ville man bara anspela på de böjda krokarna som bygger upp funktionen. Namnet anspelar i alla fall på en enkel härkomst, något som lyftes upp i Frankrike under revolutionen. Exempelvis började män gå i hellånga byxor, något som bara enkla sjömän gjort tidigare. Poissarderna var vanliga i Frankrike, som var tongivande i det europeiska modet på den här tiden. Örhängena påminner lite om en ring. Smyckedelen påminner om fronten på en ring och består ofta av en pressad plåt, med eller utan infattade stenar. Kompositionen blir långsmal utan att vara ett hänge, då fronten sitter ihop med kroken och bildar en ring tillsammans med denna.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page